Vanliga ögonbesvär och behandling av dem

Våra ögon kan råka ut för en hel del under våra liv. En del saker är helt ofarliga och är mest en temporär irritation medan andra är mer allvarliga och kräver specifik behandling. Här tar vi och tittar på några vanligt förekommande besvär och hur man bör behandla dem.

Röda ögon

Röda ögon kan ha en rad olika orsaker. Vanligast är att något man kommit i kontakt med har irriterat ögat, så som rök, klor från simbassängvatten, smink eller linser. Det kan även uppstå efter man sovit dåligt eller fått en infektion. Vid infektioner är ögonen även svidande och brännande, och de kliar oftast.

Har man bara fått något irriterande i ögonen kan man prova skölja med antingen vanligt vatten eller koksaltlösning. I värre fall ska man i första skede ta kontakt med vårdcentralen för rekommendationer. Råkar det vara en ögoninflammation är dessa nämligen mycket smittsamma. Det finns en del receptfria läkemedel som kan ha en lindrande effekt, så som Noviform ögonsalva.

Infektioner och inflammationer läker av sig själv om de orsakats av ett virus men kan behöva behandlas med antibiotika om de orsakats av bakterier.

Torra ögon

Om man känner att det kliar eller skaver i ögonen kan detta bero på något så enkelt som att de är torra. Detta är något som drabbar många och vanliga orsaker till detta inkluderar att man sitter längre framför datorn eller spenderar för mycket tid i miljöer som antingen är rökiga, varm eller dammiga. Det kan dock även vara en biverkning av någon medicin man tar.

Om det beror på att man sitter vid datorn mycket bör man i första steg reducera denna tid så gott det går. Alternativt kan man se till att man sänker skärmen så mycket som möjligt då man ökar risken för torra ögon då man tittar uppåt.