Vad kan man vid akuta situationer?

Vi har en förmån att bo i Sverige där vi har oftast en fungerande sjukvård och vi ska vara tacksamma för detta, oavsett så är det bra om man själv har viss kunskap och man hamnar i akuta situationer där HLR eller annan kunskap kan vara livsavgörande.

Med dockor så blir det mer realistiska övningar inom HLR och det kan vara en fördel att köpa in dessa till företaget eller förening för att regelbundet kunna öva på hjärt- och lungräddning. Det är en effektiv metod vid tillfälligt hjärtstopp och i kombination med en hjärtstartare så är den oslagbar. Kunskap är som sagt inte tung att bära så får man möjlighet till en utbildning, ta den.

För att kunna hålla igång cirkulationen av blodet till hjärtat så är HLR det enda som hjälper och att genom att göra dessa bröstkompressioner  så får man blodet att cirkulera i hjärtat trots att det stannat. Detta i kombination med att försiktigt blåsa in luft genom mun och näsa så får blodet den syresättning det behöver. Det är skillnad från att göra HLR på barn mot för att göra det på vuxna.

Att få genomgå utbildningar för att lära sig HLR kan var ovärderligt då det kan rädda liv. Ring alltid 112  vid akuta situationer och se till att påbörja HLR så fort det bara går och håll på tills professionell hjälp kommer, orkar man inte så får någon annan ta över. Detta räddar liv, det är odiskutabelt.