Träningsskador – lindring och förebyggande

De som tränar hårt eller är nybörjare drabbas förr eller senare av någon form av skada. Det kan vara av den mildare sorten men finns även skador som är mer seglivade och tar längre tid att läka.

Lindra skador

Om du drabbats av en skada kan du behöva hjälp av en läkare eller naprapat. Medan en läkare kan berömma skadan och ge dig smärtlindring, har de svårt att lösa skadan på annat sätt än att låta kroppen få läka. En naprapat kan ta över efter läkarbesöket och se till att skadan inte lämnar några men och att du blir smärtfri. Naprapater passar också när du lider av stila muskler eller har fått en nerv i kläm. De kan fastställa orsaken till smärtan och arbeta bort den, många som skadar sig i träningssammanhang blir helt återställda men det kan ta tid.

För lättare skador är vila och förband den bästa medicinen. Paracetamol eller Naproxen kan lindra värken. För svullnad efter stukning kan du använda kyla för att få ned svullnaden. Om det handlar om inflammerade leder kan du använda värme för att lindring.

Förebygg skador

Att förebygga skador innebär sunt förnuft när du tränar. Var inte rädd att pusha mot dina egna begränsningar men lär känna din smärtgräns. Att träna hårt kan vara obehagligt men det ska inte göra ont. En tumregel som fungerar i de flesta träningssammanhang är att du ska inte öka belastningen med mer än 10% per vecka.

Du behöver ha rätt teknik när du tränar, vare sig om du gillar att jogga eller lyfta tyngder. Via Youtube kan du får en bra hum om hur du ska styra kroppen, ännu bättre om du har tillgång till en personlig tränare.