Träna under graviditeten?

Många kvinnor som varit väldigt aktiva innan de blev gravid börjar ofta undra över hur det är med träning under graviditeten. Och medan man troligtvis inte kan träna på samma sätt längre när man är gravid, är det ingen tvekan om att det är möjligt och även rekommenderat.

Precis som när man tränar utan att vara gravid är det ju viktigt att man är bekväm under träningen. På grund av hur kroppen förändras medan man är gravid kommer man behöva skaffa lite nya plagg att träna i. I början går det såklart bra med sina vanliga kläder, men som magen växer kommer man nog inte känna sig bekväm i dem länge.

Det finns många fördelar med att träna under graviditeten. Inte nog med att man kan finna sig själv ha mer energi och därmed enklare orka med vardagen, det kan även minska risken för en hel del vanliga besvär kvinnor normalt sett upplever under graviditeten.

Det är såklart fullt naturligt att gå upp i vikt under graviditeten, men börjar man överstiga den förväntade viktuppgången kan detta leda till ytterligare problem. Och detta är något man bäst motverkar genom att fortsätta vara aktiv under graviditeten i den utsträckning man kan.

Det finns många olika övningar som är lämpliga och bra för gravida. Detta inkluderar benböj, armhävningar och höftlyft. Men det finns även många övningar och sporter man borde avhålla sig från.

Om någon av dessa har varit ens huvudsakliga träning eller favoritaktivitet innan man blev gravid, kan det vara svårt att hitta motivationen att börja med något helt annat som man kanske inte har något intresse av. Tänk då mest på att graviditeten är en förhållandevis kort period och det dröjer inte länge innan man kan återgå till sina normala träningsmoment.