Den viktiga rehabiliteringen vid skada

Har du råkat skada dig av träning eller efter en olycka är rehabilitering väldigt viktigt. Beroende på hur allvarlig skadan är bör du konsultera ett proffs. Har du mindre åkommor och kan jobba med det på egen hand? Du kan börja här för idéer för din rehabilitering.

Olika skador

Du kan råka ut för en drös med olika skador. Det vanligaste är ändå stukade vrister eller problem med andra delar av benet. Skador på överkroppen, så som i axlar och rygg är också vanligt. Det första du ska tänka på vid en skada är att inte överbelasta den skadade muskeln. Trots det är det viktigt att komma igång med rehabiliteringen så fort som möjligt. Ta det bara lugnt och i den takt som kroppen tillåter.

Rehabilitering

Har du skadat dig allvarligt kan rehabiliteringen till en början handla om att hantera vardagen igen. Komma upp ur sängen, duscha eller gå på toaletten, gå till affären eller laga mat. Då du kommit igång med vardagen kan du höja tempot på träningen.

Styrkan och balansen är viktig för att få musklerna att fungera igen. Det finns mycket utrustning du kan ta hjälp av och som också underlättar träning hemma. Rehabiliteringens syfte är att skadan ska läka så att du sakta kan återgå till det vanliga livet och aktiviteterna.