Behandling för ledvärk

Ledvärk kan drabba både unga och gamla, både män och kvinnor. Orsakerna kan variera och behandlingarna skiljer sig från fall till fall.

Det finns flertalet anledningar till att man får ont i lederna, det är en ganska vanlig förekomst i samband med förkylningar eller andra infektioner, men det kan även vara resultat av ledförändringar i samband med ålder. Sedan finns det ledsjukdomar som ofta ger verk i lederna.

Fler kvinnor än män drabbas av ledvärk, personer som lider av fetma har oftare ledvärk, likväl personer som motionerar lite. Och motion kan vara en bra metod att lindra, eller till och med bli av med. ledvärk.

De flesta fall är inte allvarliga och kräver ingen behandling, men är det en infektion som orsakar värken bör den naturligtvis behandlas. Om man har upplevt ledvärk i mer än en vecka, är det dags att söka diagnos och vård. Men om man är förkyld eller mår väldigt illa och samtidigt upplever att en led svullnar och värker, bör man omedelbart ta sig till akutmottagningen.

Här följer ett antal sjukdomar som get ledvärk, och medans det kan vara svårt att bota dem helt, finns det sätt att lindra dem.

  • Gikt – en vanlig ledsjukdom som ofta drabbar en led vid stortån och snabbt blir svullen och väldigt öm. Inflammationen brukar läka på ett par veckor.
  • Pseudogikt – symtomen kommer snabbt, precis som gikt, med sätter sig vanligtvis i knäna.
  • Kondromalaci – ojämnheter i brosket på knäets baksida orsakar värk när man till exempel sitter på huk eller går i trappor. Det kan även göra ont om man sitter still länge eller sportar ofta. Men det är fortfarande ofarligt att träna. Drabbar normalt sett tonåringar men försvinner med tiden.
  • Inflammatoriska systemsjukdomar – mer ovanliga sjukdomar som systemisk lupus erythematosus (SLE) och systemisk skleros kan också ge ledvärk. Men ger även andra organ besvär.