Ökade problem med struma

Struma är en åkomma som länge varit väldigt ovanlig i Sverige men som på sätt och vis nu är på väg tillbaka. Anledningen är främst att vi idag börjat äta betydligt mindre salt som är berikad med jod, något som självfallet inte är speciellt bra.

Det är sådant som gourmetsalt, havssalt och det faktum att vi helt enkelt börjat äta mindre salt i största allmänhet som främst är boven i dramat.

Lösningen på problemet är inte komplexare än att vi återigen börja öka vårt intag av jod, något som inte alls är speciellt svårt att konkretisera.

Man ska dock ha klart för sig att struma inte är någon sjukdom i sig utan enbart ett samlingsnamn för samtliga former av förstorad köldkörtel. Köldkörteln sitter på halsens framsida, precis som du kan se på den tillhörande bilden i detta inlägg, och påverkar en rad olika funktioner i kroppen. Däribland kan man bland annat ta upp ämnesomsättningen och hur trötta vi känner oss, där båda kan vara klart i obalans vid struma.

Om du misstänker att du lider av struma bör du alltid söka läkarvård. Struma behöver dock inte nödvändigtvis behandlas om den inte ger några besvär och om en undersökning visar på godartade resultat där man kan bekräfta att struman bland annat inte påverkar ämnesomsättningen. I sämre fall kan det bli så att man tvingas operera bort delar av köldkörteln, vilket då leder till medicinering i form av läkemedlet thyroxin, eftersom man behöver tillföra sköldkörtelhormon till kroppen livet ut.