Manlig hälsa

Ordet hälsa används i dagens samhälle i stort sett dagligen och vi blir hela tiden påverkade av sociala medier, tidningar och TV som berör hälsa ur olika aspekter. Vi i Sverige är idag väl medvetna om hur vi bör leva för att upprätthålla en god hälsa. Ett område som sällan berörs i samma utsträckning är manlig hälsa, därför tänkte vi här ta upp det lite djupare.

Den manliga hälsan är ett ämne som sällan pratas så mycket om, vad orsaken är är oklar. Att prata om manlig hälsa är minst lika viktigt som att prata om kvinnlig hälsa och det behövs tas upp till diskussion så att alla män får se att de inte är ensamma om sina problem.

Två stora delar i manlig hälsa är;

  • Manligt håravfall
  • Hyperhidros, uttalad svettning

Manligt håravfall

manlig hälsa

Orsaken till manligt håravfall är till 90 % ärftlighet men det kan också bero på stress, andra sjukdomar eller biverkning från olika mediciner. När man pratar om håravfall finns det två olika typer;

  • Alopecia areata, fläckvist håravfall
  • Alopecia totalis, förlorande av allt huvudhår


För många män är det ett trauma att börja tappa sitt hår och bli tunnhårig och för andra är det helt ok. Känner du att du lider av ditt håravfall finns det idag bra hjälp att få. Det finns idag många kliniker som är specialiserade på hårtransplantationer, som kan hjälpa dig att få tillbaka ditt hår. Man får räkna med att man efter en hårtransplantation kan se resultat inom några månader, men det slutgiltiga resultatet brukar inte synas förrän inom 12 månader.

Hyperhidros, uttalad svettning

Hyperhidros drabbar ungefär 3 % av befolkningen och ungefär hälften av dem är män. Detta handikapp blir lätt både ett socialt och ett fysiskt problem och många män som lider av detta handikapp känner sig begränsade i vad de kan göra, exempelvis i sitt val av yrke eller att skaffa en partner.

Hyperhidros är en ärftlig åkomma och i Sverige idag är det ungefär 100 000 människor med sjukdomen. För män är det vanligast att bli drabbade runt puberteten då det skapas en hormonobalans i kroppen, eller vid 70 års åldern, det ”manliga klimakteriet”.

Tyvärr är det många män som lider av detta handikapp som inte vet att det idag finns effektiv hjälp att få. Kunskapen om hyperhidros är också låg bland många läkare runt om i landet och därför är det inte alltid så lätt att få rätt hjälp. Men det finns idag specialiserade svettmottagningar mot hyperhidros och deras behandlingar ger riktigt bra resultat.