Träning i skadeförebyggande syfte

Om man sysslar med idrott på elitnivå är det väldigt vanligt att man drar på sig skador av olika slag. För att undvika detta utför därför många elitidrottare träning av en typ som ska hjälpa till att förhindra de skador man kan ådra sig, så kallad skadeförebyggande träning. Den vanligaste formen av sådan här träning är styrketräning med syfte att stärka musklerna och på så sätt göra de mer motståndskraftiga.

Motionär

Även som vanlig motionär kan det vara bra att ägna en del tid åt skadeförebyggande träning, framför allt för den som är ute mycket i löpspåret. Löpning är en av de träningsformer som utsätter kroppen, och då framför allt ben och fötter, för störst påfrestning. Av den anledningen kan det vara bra att som frekvent löpare även träna en del styrketräning och dylikt.

Träning hemma

För den delen är det ingen nödvändighet att ligga på gymmet för att få en bra träning som förebygger skador. Skadeförebyggande träning går alldeles utmärkt att göra innan eller efter ett löppass i form av exempelvis olika hoppövningar som upphopp och liknande. Upphopp är ett av de enklaste sätten att öka styrkan i benen.

Hantel Känner man ändå att man vill göra lite mer än bara hoppövningar kan det var en god idé att införskaffa ett par olika redskap för hemmaträning. Ett bra alternativ kan vara en skivstång med några vikter för att träna knäböj. Ett annat alternativ kan vara en så kallad kettlebell som på senare år blivit allt mer populär.

En kettlebell ser ut som en kanonkula med handtag och kan användas till en rad olika övningar som kan vara bra i förebyggande syfte. Vi har hittat en sida online som säljer bra träningsredskap för hemmaträning, bland annat kettlebells, nämligen Gymkompaniet. På deras sida finns riktigt bra träningsredskap av bra kvalité och till riktigt bra priser.