Hur man löser värk i axlar och nacke

Led och muskelbesvär är en bred kategori av besvär. De flesta har troligen någon gång i livet haft ont i nacke eller axlar. Hur fixar man då det, och var kan man söka hjälp?

Vad är orsaken

De flesta gångerna man har ont i till exempel nacke eller axlar beror det på att man har suttit still för länge eller belastat kroppen konstigt. Detta brukar gå över av sig själv och är normalt inte ett större problem. Smärtan är där för att varna dig att något är skadat eller är på väg att bli skadat, det behöver dock inte betyda att det är allvarligt.

Vad kan man göra själv

Vissa processer i kroppen kan göra smärtorna värre och fördröja förbättringsprocessen då smärtan i sig är väldigt subjektiv och förvärras eller förbättras beroende på hur man ser den. Om man tror att smärtan är på grund av något farligt blir den mycket värre medan den lättar om man är medveten om att det inte är något farligt. Andra faktorer som gör att man spänner sig mer vilket i sin tur förvärrar smärtan är stress och oro.

För att förbättra gör man då motsatsen, man arbetar för att mjuka upp och slappna av musklerna. Avslappning kan vara bra men det betyder inte att man får ligga på latsidan, att undvika rörelse för mycket kan i längden vara skadligt och leda till värre problem.

Massage och glädje är andra saker som släpper endorfinerna fria och hjälper till i processen

Var söker man hjälp

Om man får plötslig värk som kan vara på grund av en skada eller om värken kommer samtidigt som man har feber så bör man på direkten uppsöka läkaren. Om det är några frågetecken alls så bör man kontakta sjukvårdsrådgivningen.

I de fall där problemen beror på till exempel belastning och inte går över av sig själv så bör man ta kontakt med en naprapat. Naprapatlandslaget är världens största naprapatkedja och har kliniker spridda i Sverige och Norge så oavsett om du vill hitta en naprapat i Stockholm eller i Oslo så kan de hjälpa dig. Naprapater hjälper till med många av de saker som nämndes ovan och använder efter djupgående analys av dina besvär bland annat massage och sträckningsövningar för att förbättra måendet.

Informationen är huvudsakligen hämtad från 1177.se.