Fötterna – Ofta förbisedda

Två kroppsdelar som alltför ofta blir förbisedda är våra fötter. Det dras nästan alltid till den punkten att något tråkigt ska behöva inträffa innan vi stannar upp och kommer till insikt att fötterna, precis som andra delar av kroppen behöver omvårdnad och en bra skötsel för att fungera prickfritt.

Våra fötter är två arbetshästar som dagligen får vara med om både det ena och det andra och som får tåla en hel del stryk. Inte bara ska de bära upp allting ovanför sig själva när vi rör går på dom, utan de stängs även många gånger in i snäva och fuktiga skor, ett klimat som är allt annat än optimalt för våra fötter.

På detta vis fortsätter de att kämpa i det tysta och gör egentligen inte så mycket som ett knyst av sig, förrän någonting går nog snett och vi tvingas agera.

Vanliga problem

Det är väldigt vanligt att många som står upp under långa perioder eller går mycket i sitt arbete, förr eller senare upplever något form av problem med fötterna. Ofta beror problemen på de skor man använder i sitt arbete och hur man behandlar fötterna när man har tillfälle att vila dom.

Skor med dålig sula slutar ofta med någon form av inflammation i foten eftersom den helt enkelt inte får det stöd den behöver utan får för stor kontakt med det hårda underlaget. Inflammationer av denna sort går oftast över med vila, men kräver att du sjukskriver dig under en tid och låter bli att belasta fötterna i onödan.

De som går mycket med sina skor i sitt arbete och som dessutom anstränger kroppen fysiskt, lider en ökad risk för fotsvamp om skorna inte andas i nog stor utsträckning. Tar man heller inte ut fötterna ur skorna under lunch och fikaraster, får både fötter och skor ingen chans att torka och risken för svamp ökar då ytterligare.

Sök hjälp i ett tidigare skede

Många skulle även dra nytta av att i ett mycket tidigare skede besöka en fotvårds specialist. De kan på ett väldigt bra sätt bedöma vilket skick dina fötter är i och både ge tips och råd på vad du själv kan göra för att förbättra deras situation, samtidigt som det är betydligt lättare för dom att behandla dina fötter, om du inte gått för länge med dina symtom utan att söka hjälp.