Svartsjukans många aspekter

För den som någon gång varit svartsjuk, vet att en sådan passage i livet kan vara en tung period. Många drabbas någon gång under livet av detta tillstånd i form av högre eller lägre nivåer, men vad gör man om problemet skenar och gör en alltför stor skada på din vardag?

Vanligt förekommande

Svartsjuka förkommer på fler sätt än de flesta tror. Den vanliga föreställningen är att svartsjuka endast infinner sig i romantiska förhållanden, men faktum är att svartsjuka återfinns i alla viktiga relationer där en part känner sig hotat av en rival och här spelar det ingen roll om det är ett faktiskt hot eller ett som är helt och hållet inbillat.

Vad är då exakt svartsjuka?

En exakt definition för svartsjuka är svår och ibland är det inte helt uppenbart att de problem som uppstår både hos den drabbade personen men också i relationen i sig beror på svartsjuka.

Uttrycken är högst personliga men visar sig ofta både beteende- som känslomässigt och kan ta uttryck som till exempel ångest, ilska, eller sorg. Ibland kan det vara svårt att sätta ord på känslorna och då kan en person istället bli introvert och uttryckslös, vilket kan vara minst lika förödande för en relation.

Hjälp

Om du ändå kommit underfund med att det förmodligen är det som spökar i din relation finns hjälp att få mot svartsjukan. Terapi har i många fall visat sig extremt effektivt för att kontrollera och i många fall helt bli av med symptomen.

Många gånger är det hjärnan som triggar igång fast man själv inte vill och en skicklig terapeut kan hjälpa dig lokalisera när känslan uppstår och leda dig rätt så du slutligen kan lämna den bakom dig.